Kijev vrši pritisak na svoje saveznike da pooštre sankcije Rusiji i spreče zaobilaženje

Zapadne kompanije obezbedile su Rusiji u prvih 10 meseci 2023. delove koji mogu da se koriste za vojnu proizvodnju u vrednosti od 2,9 milijardi američkih dolara uprkos sankcijama, saopštio je danas kabinet ukrajinskog predsednika.

Kijev vrši pritisak na svoje saveznike da pooštre sankcije Rusiji i spreče zaobilaženje, upozoravajući da Moskva nastavlja da uvozi vojnu robu za rat u Ukrajini.

Ruski uvoz vojne robe u 2023. godini bio je 90% od nivoa pre početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, saopštio je kabinet predsednika Vladimira Zelenskog.

Pozivaju se na istraživanje radne grupe koju vodi šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak, zajedno sa bivšim američkim ambasadorom u Moskvi Majklom Mekfolom. Istraga se fokusirala na pokušaje Rusije da zaobiđe sankcije za vojnu robu.

- Proizvodi više od 250 zapadnih kompanija pronađeni su u uzorcima uništenog ili zaplenjenog ruskog oružja - saopštio je kabinet.

Ekonomski fakultet u Kijevu, koji je učestvovao u istraživanju, saopštio je da je u ruskoj vojnoj opremi pronađeno skoro 2.800 stranih delova, uključujući hipersonične rakete Dagger.

- U stvari, 95% svih delova pronađenih u ruskom oružju na bojnom polju dolazi od proizvođača iz zemalja koalicije, a 72% samo od američkih kompanija - navodi se u studiji.

Autor: redportal.rs