Bred Smit je naveo i da američka kompanija namerava da otvori istraživačku laboratoriju u Tokiju

Američka korporacija Majkrosoft će u naredne dve godine uložiti 2,9 milijardi dolara u razvoj infrastrukture klauda (cloud) i veštačke inteligencije (AI) u Japanu, izjavio je predsednik Majkrosofta Bred Smit.

On je u intervjuu za japansku agenciju Nikkei naveo i da američka kompanija namerava da otvori istraživačku laboratoriju u Tokiju, kao i da nauči tri miliona Japanaca da koriste alate veštačke inteligencije u naredne tri godine.

Foto: gameranx.com/NZ

Za Majkrosoft će ovo biti najveća investicija u ekonomiju Japana od početka poslovanja u toj zemlji.

- Konkurentnost svakog dela japanske ekonomije će zavisiti od usvajanja veštačke inteligencije", rekao je Smit, dodajući da je AI od suštinskog značaja za 'održavanje rasta produktivnosti, čak i kada se zemlja suočava sa padom broja stanovnika'.

Kompanija za razvoj veštačke inteligencije Open AI će prema nedavnom pisanju Blumberga u Tokiju uskoro otvoriti svoju treću kancelariju u inostranstvu.

Open AI prema tvrdnjama Blumberga želi da proširi svoje usluge na japanskom jeziku kako ne bi zaostala za lokalnim tehnološkim korporacijama kao što su Softbenk i NTT.

Pored toga, kompanija namerava da sarađuje sa japanskom vladom na razvoju regulatornih standarda za oblast veštačke inteligencije.

Autor: Tanjug