Objekat će ostati u Zemljinoj orbiti nekoliko meseci

Torba sa alatom koju su izgubili NASA-ini astronauti Jasmin Mogbeli i Loral O'Hara može se videti kako lebdi u svemiru čak i dvogledom.

Astronauti su bili u svojoj prvoj svemirskoj šetnji ispred Međunarodne svemirske stanice (ISS) kada im je odletela torba sa alatom.

Mogbeli i O'Hara izgubili su torbu dok su popravljali Međunarodnu svetsku stanicu (ISS) u svemiru 1. novembra, preneo je Gardijan.

- Torba sa alatom je izgubljena tokom popravke. Torba je primećena korišćenjem spoljnih kamera, ali pošto se smatralo da ne predstavlja rizik za stanicu, verovatno će ostati da lebdi u svemiru i da se okreće oko Zemlje zajedno sa stanicom - saopštila je NASA.

Belu svetleću kesu već su primetili astronomi iz različitih delova Zemlje, kao što se može videti čak i dvogledom. Japanski astronaut Satoši Furukava primetio je torbu prošle nedelje dok je letela iznad planine Fudži.

Objekat će ostati u Zemljinoj orbiti nekoliko meseci, a zatim će izgoreti po ponovnom ulasku u atmosferu.

Ovo nije prvi put da je neki predmet izgubljen u svemiru, pa čak ni prva izgubljena torba sa alatom. Godine 2008. astronautkinja Hajdenmari Stefaniš Pajp je posmatrala kako njena torbica nestaje dok je pokušavala da popravi oštećeni deo ISS-a. Gubitak te torbe primorao je kontrolore misije da promene planove za preostale svemirske šetnje planirane tokom misije Endevor.

Autor: redportal.rs