Imena će dobiti sedam dana nakon rođenja u skladu sa tajlandskim običajem

Azijska slonica u centralnom Tajlandu rodila je blizance u onome što su čuvari opisali kao čudo. Od majke Čamčuri, 36, nije se očekivalo da će roditi blizance nakon što je prošlog petka rodila muškog slona, što je navelo osoblje u palati slonova Ajutaja i Rojal kralu da pomisli da je porođaj završen, prenosi Bi-Bi-Si.

Ali dok su čistili prvo mladunče i pomagali mu da ustane, čuli su glasan tresak i shvatili da se Čamčuri ponovo porodila, ovog puta sa ženkom slona.

Drugi porođaj je uplašio majku i čuvari su morali da je obuzdaju kako bi je sprečili da zgazi ženku slona. Jedan čuvar je čak povređen u procesu.

Dramatični snimci na društvenim mrežama prikazuju gomilu čuvara – lokalno poznatih kao mahuti – koji pokušavaju da odvoje bebu slona od majke, a na zadnjim nogama je još vidljiva krv sa porođaja.

Blizanci kod slonova javljaju se u samo jednom procentu porođaja, a muško-ženski blizanci su još ređi, navodi istraživačka organizacija Save the Elephants.

- Nakon što smo izvukli drugu bebu slona, dalje od majke, beba je stala. Oduvek smo želeli da vidimo slonove blizance, ali ne mogu svi da vide ovo jer se to ne dešava često, skoro nikada! - kaže Mipan, koja je odrasla u parku slonova i sama je majka blizanaca.

Šarin Somvang, 31-godišnji mahut, slomio je nogu dok je držao slona po strani.

- Bio sam tako srećan, nisam mogao da osetim bol - rekao je on za Bi-Bi-Si, dodajući da je tek kada je doveden u bolnicu shvatio stepen povreda.

- Normalno je da će majka uvek pokušavati da šutne ili gurne bebu. Plašio sam se da bi to moglo da slomi sloniću, pa sam odlučio da rizikujem i pokušao da odvojim majku od bebe - kaže Somvang, koji u parku radi 15 godina.

Slonovi se smatraju svetim na Tajlandu, gde većina stanovništva čine budisti. Oni su i nacionalni simbol. Od rođenja, Aiutthaia Elephant Palace i Roial Kraal su stalno predstavljali blizance u streamovima uživo na društvenim medijima.

Posetiocima parka, uključujući i decu, dozvoljeno je da vide blizance, ali tek nakon što im dezinfikuju cipele i ruke. Tabla u blizini rasadnika glasi: „Molim vas, ne dirajte sloniće“.

Imena će dobiti sedam dana nakon rođenja u skladu sa tajlandskim običajem. Teška 55 kg, ženka slona je malo manja nego inače i mora da sedi na stolici dok se hrani sa svojom majkom. Njen brat je teži 60 kg.

Park je saopštio da su njegovi slonovi spašeni od prosjačenja na ulicama. 1989. Tajland je zabranio seču u prirodnim šumama, ostavljajući mahute koji su radili u industriji bez posla.

To ih je nateralo da nateraju slonove da rade trikove za turiste u zamenu za novac. Ova praksa je zabranjena 2010. godine – iako još uvek postoje retki slučajevi. U Ajutaji, nekadašnjoj prestonici Tajlanda, neki slonovi nose turiste na leđima do hramova i istorijskih ruševina. Zaštitnici prirode se protive jahanju slonova jer kažu da to opterećuje životinje i predstavlja zlostavljanje.

U prethodnom izveštaju Svetske zaštite životinja (VAP) navodi se da su okrutne metode korišćene da se divlji slon natera da nosi čoveka na leđima. Proces počinje odmah nakon snimanja. Osim u Ajutaji, slonovi su postali turistička senzacija i u planinskim selima Čijang Rai i Čijang Maj na severu, gde turisti mogu da ih hrane bananama, šetaju sa njima i kupaju im se u blatu.

Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode, azijski slon je ugrožena vrsta zbog krivolova, ilegalne trgovine i gubitka staništa. Više slonova se koristi za turizam na Tajlandu – preko 3.000 – nego bilo gde drugde. Za razliku od drugih zemalja sa zarobljenim stanovništvom, one na Tajlandu su skoro sve u privatnom vlasništvu.

Autor: redportal.rs