Abas izrazio saučešće ruskom predsedniku😔

Tokom telefonskog razgovora, Abas je izrazio saučešće ruskom predsedniku i porodicama ruskih žrtava koje su ubijene tokom sukoba na Zapadnoj obali. 😔

Abas je istakao da ceni podršku Rusije palestinskom narodu i zalaganje za sveobuhvatni i pravedni mir na Bliskom istoku, zasnovan na međunarodnim rezolucijama. 😊

On je ponovio potrebu da se zaustave napadi, prestane ubijanje palestinskih civila i stvore bezbedni koridori za ulazak medicinskih i prehrambenih zaliha, kao i da se obnovi snabdevanje vodom i strujom za narod Gaze, prenosi agencija WAFA.

Abas je ukazao da moraju da se spreče pokušaji raseljavanja Palestinaca iz pojasa Gaze, potvrđujući da se ovaj čin smatra drugom katastrofom za palestinski narod, sličnoj onoj iz 1948. godine. 😧

On je ocenio da je neprihvatljivo ubijanje civila, ističući važnost oslobađanja civila i zatvorenika koji su zatočeni na obe strane.

Abas je ponovio privrženost međunarodnom legitimitetu i potpisanim sporazumima, sledeći političke i pravne metode za postizanje nacionalnih ciljeva.

Dodao je da se mir i bezbednost mogu postići samo primenom rešenja o dve države zasnovanog na međunarodnim rezolucijama o legitimitetu i priznanju Države Palestine.

Putin je izrazio saučešće žrtvama palestinskog naroda i istakao važnost zaustavljanja borbi, pružanja humanitarne pomoći i sprečavanja raseljavanja Palestinaca van njihove zemlje. 😔

Predsednik Rusije je takođe potvrdio stav Rusije u podršci pravu palestinskog naroda na slobodu i nezavisnost u svojoj državi sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom, prenosi WAFA.

Ranije danas, Putin je razgovarao i sa predsednicima Irana i Sirije, Ebrahimom Raisijem i Bašarom al Asadom, a trebalo bi da razgovara i sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, kao i sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al Sisijem.

Autor: novosti.rs

#Palestina

#putin

#rat

#rusija