Odluka Jermenije da bude domaćin zajedničke vojne vežbe sa SAD sledeće nedelje razbesnela je Rusiju 😠

Svrha vežbe Orao partner 2023, koja bi trebalo da bude održana od 11. do 20. septembra, jeste priprema jermenskih snaga za učešće u međunarodnim mirovnim misijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

Odatle, za sada, ne preciziraju koliko će američkih, a koliko jermenskih vojnika učestvovati u ovoj vojnoj vežbi.

Međutim, ono što je daleko važnije kada je u pitanju ova vežba jeste činjenica da Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji i sebe vidi kao dominantnu silu u regionu Južnog Kavkaza, koji je do 1991. godine bio deo Sovjetskog Saveza.

Moskva takođe održava i učestvuje u mirovnim snagama u regionu kako bi sprovela sporazum kojim je okončan rat između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine, drugi u kojem se bore za kontrolu nad regionom Nagorno-Karabaha od raspada Sovjetskog Saveza.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan naveo je u izjavi italijanskim medijima da Rusija nije uspela da zaštiti njegovu zemlju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbejdžana.

Čak je dao provokativnu izjavu u kojoj sugeriše da je ruski rat u Ukrajini pokazao da Moskva ne može da garantuje bezbednost Jermenije.

Na ove Pašinjanove izjave je odgovorio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ističući da je „Rusija apsolutno sastavni deo Kavkaskog regiona", te da je "Rusija igrala doslednu, veoma važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovom regionu i nastaviće da to čini." da igra tu ulogu.

On je takođe napomenuo da planovi jermenskih vlasti da održe zajedničke vojne vežbe sa Sjedinjenim Državama izazivaju zabrinutost, posebno u trenutnoj situaciji.

Portparol Kremlja je najavio da će Rusija analizirati ove informacije i pratiti situaciju, prenosi RIA Novosti izjavu portparola Kremlja.

Autor: redportal.rs