Tableta se pokazala uspešnom u tretmanu ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća

Američki naučnici su razvili lek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima "uništavao" sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave ćelije nepromenjene, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Naučnici iz City of Hope, jedne od najvećih američkih organizacija za istraživanje i lečenje raka, objavili su u utorak studiju s detaljima prvih rezultata testiranja "tablete za ubijanje raka" AOH1996.

Lek cilja kanceroznu varijantu antigena jezgre proliferirajućih ćelija (PCNA) - proteina koji je u svom mutiranom obliku "ključan" u replikaciji DNK i 'popravku' svih "tumora koji se šire", saopštio je City of Hope.

Linda Malkas, profesorica na odeljenju za molekularnu dijagnostiku i eksperimentalnu terapiju kalifornijskog centra za lečenje, razvija lek posljednjih 20 godina.

Podaci sugerišu da je PCNA jedinstveno promenjen u ćelijama raka, a ta nam je činjenica omogućila da dizajniramo lek koji cilja samo na oblik PCNA u ćelijama raka. Naša tableta za ubijanje raka je poput snežne oluje koja zatvara ključno čvorište vazdušnih prevoznika, zatvarajući sve dolazne i odlazne letove samo u avionima koji prevoze ćelije raka.

Profesorica je rezultate nazvala "obećavajućima" i rekla da je istraživanje pokazalo da AOH1996 može suzbiti rast tumora u laboratorijskim i životinjskim modelima, a prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima je u toku.

Tableta se pokazala uspešnom u tretmanu ćelija koje potiču od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Testiran je na više od 70 staničnih linija raka i utvrđeno je da selektivno ubija ćelije raka remećenjem normalnog reproduktivnog ciklusa ćelija, prema istraživačkom centru.

PCNA je ranije smatran "nedostupnim za lekove". Glavni autor studije, Long Gu, rekao je da "niko nikada nije ciljao PCNA lekom jer se smatrao da je to neizvedivo, ali očito je City of Hope uspeo razviti lek za izazovnu metu.

Studija je objavljena u časopisu Cell Chemical Biology.

Autor: redportal.rs