Jovanović je ukazala da prema podacima registra za rak Batuta godišnje više od 1.700 žena izgubi život od raka dojke.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović pozvala je danas sve žene da urade mamografiju u mobilnom mamografu koji će se u porti Hrama Svetog Save na Vračaru zadržati malo duže od 10 dana i naglasila značaj tog pregleda, jer je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Jovanović je za Tanjug ukazala da mamografija predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze raka dojke i da je ta bolest, ako se otkrije na vreme, izlečiva i pretvara se u hronično stanje sa kojim se živi ili dolazi do potpunog izlečenja.

- Najznačajnji ishod svih pregleda kada je u pitanju i mamografija i pregledi u mobilnom mamografu u zdravstvenim ustanovama, jeste rano otkrivanje bolesti i to je cilj celokupne društvene zajednice i cilj zdravstvenih sistema - navela je Jovanović.

Foto: Pixabay.com/AlarconAudiovisual

Jovanović je ukazala da prema podacima registra za rak Batuta godišnje više od 1.700 žena izgubi život od raka dojke.

Kada je reč o preventivnim pregledima, Jovanović ističe da bi žene starosti do 40 godina trebalo da urade ultrazvučni pregled dojke, a od 40 do 50 godina jednu mamografiju.

- Žene koje u svojoj porodičnog anamnezi imaju rak dojke kod najbližih srodnica imaju obavezu da ovu vrstu pregleda obave daleko ranije - pojašnjava Jovanović.

Podsetila je da se mobilni mamograf nalazi na teritoriji Beograda od 2. marta i da je do sada pregledano oko 3.000 žena, a da je zakazano 2.600 pregleda.

Autor: Novosti.rs