Prigožin je trebalo da se preseli u Belorusiju, a njegovi borci su imali mogućnost da odu u Belorusiju, pridruže se redovnim oružanim snagama Rusije ili da odu kući

Pripadnici ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina spremaju se da se presele u Belorusiju u skladu sa sporazumom kojim je okončana njihova pobuna protiv ruskog vojnog vrha, izjavio je danas stariji komandant Vagnera Anton Jelizarov.

Jelizarov, čiji je nadimak Lotus, napisao je na Telegramu da su borci "Vagnera" sada na odsustvu do početka avgusta, po naređenju Prigožina, pre nego što se presele u Belorusiju. Jelizarov je naglasio da se moraju pripremiti baze i poligoni i ostvariti saradnja sa lokalnim samoupravama i organima za sprovođenje zakona Belorusije.

Nije jasno gde se tačno nalaze Prigožin i borci „Vagnera” posle neuspele pobune 23-24. Prema sporazumu koji je okončao pobunu, Prigožin je trebalo da se preseli u Belorusiju, a njegovi borci su imali mogućnost da odu u Belorusiju, pridruže se redovnim oružanim snagama Rusije ili da odu kući.

Međutim, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je u četvrtak da se Prigožin i hiljade njegovih boraca nalaze u Rusiji, što je pokrenulo pitanja o primeni sporazuma, preneo je Rojters.

Autor: redportal.rs