Smernice SFA navode da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni

Singapur je odobrio konzumaciju 16 insekata, uključujući skakavce i cvrčke, proširujući svoju međunarodno poznatu kuhinju.

Agencija za hranu Singapura (SFA) saopštila je da će dozvoliti uvoz insekata i proizvoda od insekata koji pripadaju vrstama za koje je procenjeno da ne izazivaju zabrinutost regulatornih tela.

U saopštenju SFA se dodaje da se ovi insekti i proizvodi od insekata mogu koristiti za ishranu ljudi ili kao stočna hrana za životinje, prenosi Independent.

Smernice SFA navode da se insekti moraju uzgajati, a ne sakupljati iz divljine, bilo da su uvezeni ili proizvedeni lokalno i da se dobavljači moraju pridržavati stroge kontrole sigurnosti hrane.

Agencija je saopštila da je potreban dokumentovani dokaz da bi se pokazalo da se insekti uzgajaju u prostorijama koje reguliše nadležni organ.

Insekti se smatraju delikatesom u delovima Afrike, Azije, Latinske Amerike i Okeanije.

Bube kao što su cvrčci, skakavci i crvi bogate su proteinima, antioksidansima i mineralima uključujući gvožđe, cink, bakar i magnezijum.

SFA je pokrenula javne konsultacije o regulisanju insekata i proizvoda od insekata 2022. i najavila odobrenje upotrebe za 16 vrsta u aprilu 2023. godine.

Foto: Wikipedia.org

Konačna odluka je, međutim, odložena, a agencija je kasnije potvrdila medijima da namerava da uvede regulatorni okvir u prvoj polovini 2024.

Ne postoje međunarodni standardi za prodaju i potrošnju insekata kao hrane, a SFA je saopštila da su njene smernice razvijene nakon temeljne 'naučne inspekcije'

- Proizvodi će biti podvrgnuti inspekciji i nadzoru agencije, a za hrana za koju se utvrdi da nije u skladu sa propisima SFA o bezbednosti neće biti izdata dozvola za prodaju - upozorila je agencija.

Autor: Tanjug