Centar operacija jug Ukrajine

Ruska Federacija prebacuje osoblje i vojnu tehniku iz drugih delova Ukrajine na front u Zaporožju, prenose kako ukrajinski tako i britanski zvaničnici.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, Ivan Fedorov, izvestio je o transferu iz Nove Khakovke i istoimene oblasti u Hersonu na front u Zaporožju preko grada Melitopolja.

Britansko ministarstvo odbrane, u svojoj analizi situacije objavljenoj u ponedeljak, takođe je navelo da je veoma verovatno da je Rusija započela prebacivanje elemenata Dnjeparske grupacije sa istočne obale reke Dnjepar ka Zaporožju i Bahmutu. Kako je navedeno:

U relokaciju snaga je uključeno nekoliko hiljada trupa 49. armije, uključujući i 34. motorizovanu brigadu, kao i VDV (padobranske snage) i pomorske jedinice. Ovo se čini iz razloga što se smatra da neće doći do većeg ukrajinskog napada preko Dnjepra nakon uništenja brane u Kakovki i rezultirajućih poplava širom ovog regiona.

Zamenik premijera Ukrajine Hana Maliar izjavila je da je situacija u istočnim delovima Donjecka i Krakiva i dalje teška, Ruska Federacija okuplja snage i napada Liman i Kupjansk, ali za sada Ukrajinci ne dozvoljavaju rusima da napreduju:

Neprijatelj se nije odrekao planova da stigne do granica regiona Donjeck i Lugansk. Koncentrisali su značajan broj jedinica na istoku zemlje, uključujući vazdušnodesantne jedinice.

Ukrajinski zvaničnici su objavilida su postigli ograničene napretke u delovima Donjecka, Avdijevke, koje su pod pritiskom ruskih snaga ili separatističkih snaga od samog početka sukoba.

Autor: redportal.rs