Planovi SAD su direktno kršenje mešunarodnog zakona

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je jasno stavilo do znanja da Moskva ni pod kojim uslovom ne priznaje pokušaje Vašingtona da anektira više od milion kvadratnih kilometara pomorske teritorije, medju kojima su i one u Arktiku i u Beringovom moru.

Ruski zvaničnici su obavestili Savet za međunarodni nadzor pomorskog dna (International Seabed Authority - UNCLOS) koji se trenutno sastaje u Kingstonu na Jamajci i koji funkcioniđe pod ovlašćenjem UN Konvencije o pomorskom zakonu.

Kako objašnjavaju, SAD jednostrano pokušavaju da smanje površinu dna koje je pod nadzorom Saveta te stoga i pod nadzorom cele međunarodne zajednice.

Američki Stejt dipartment je objavio planove za proširenje kontinentalnog šelfa u decembru 2023. godine, gde je tvrdio da zakonski ima jurisdikciju nad oko milion kvadratnih kilometara teritorije van svojih teritorijalnih voda. Prema zakonu, pomorska prava i jurisdikcija važe do 200 nautičkih milja od obale države u svetskim okeanima.

Kako se dalje navodi u izjavi ruskog ministarstva:

Ovakvi jednostrani potezi SAD nisu u skladu sa pravilima i procedurama koje su uspostavljene pod međunarodnim zakonom.

Ministarstvo je navelo da je blokiralo poslednji pokušaj sad pa iskoriste UN Konvenciju iz 1982. za svoje lične interese.

UNCLOS dozvoljava mogućnost proširenja onoga što se naziva skraćeno EEZ (Ekskluzivne ekonomske zone) u slučaju da strana koja traži proširenje jurisdikcije može da dokaže da se kontinentalni šelf prostire dalje od 200 nautičkih milja propisanih međunarodnim zakonom - ali sve države moraju da to učine putem peticije koja se znavinčno predaje kroz uspostavljene zvanične kanale.

Moskva je optužila Vašington da isključivo fokusirala na svoja "prava" ignorišući u tom procesu svoje obaveze po međunarodnim zakonom. SAD, iako su jedan od osnivača UNCLOS, nikada je nisu ratifikovale.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je već objavilo da je javna nota u kojoj se navodi da Ruska Federacija odbija priznanje proširenja kontinentalnog šelfa SAD, dostavljena Vašingtonu.

Mape koje je objavio Stejt dipartment prikazuju da SAD traže jurisdikciju i proširenje teritorije u 6 oblasti, međukojima su i one u Arktičkom i Beringovom moru duž granice sa Ruskom Federacijom. Arktička oblast se proširuje dalje za 350 do 680 nautičkih milja nakon završetka zakonskih 200, dok se pretenzije u Beringovom moru prostiru dodatnih 340 nautičkih milja. Vašington takođe traži proširenja i severno od Marijana ostrva u Pacifiku, kao i duš zapadne obale Kalifornije. U Atlantiku SAD traže velike delove duž obale, kao i dva sektora proširenje u Meksičkom zalivu duž granice sa Meksikom i Kubom.

Autor: redportal.rs