Do sada je u Japanu bio dostupan samo hirurški abortus na dva načina

U Japanu će prvi put biti odobrena pilula za abortus, nekoliko decenija nakon što su to učinile druge zemlje, prenosi CNN.

Farmaceutski komitet ministarstva odobrio je u petak MeFigo Pack, pilulu za abortus koju proizvodi britanski proizvođač lekova Lifepharm.

Ministarstvo se prvi put sastalo u januaru da pregleda lek, pre nego što je zatražilo od javnosti da da svoje mišljenje putem onlajn ankete. Sada će rezultat ići ministru zdravlja na konačno odobrenje.

Lek se sastoji od dve vrste tableta i može se koristiti u roku od devet nedelja trudnoće, navodi japanska javna televizija NHK. U kliničkom ispitivanju u Japanu, 93 odsto učesnika je imalo potpuni pobačaj u roku od 24 sata.

Lek kombinuje mifepriston i misoprostol, koje je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila na listu osnovnih lekova, opisujući ih kao bezbedne i delotvorne za trudnice.

Do sada je u Japanu bio dostupan samo hirurški abortus na dva načina. Kiretaža se radi radi uklanjanja tkiva unutar materice metalnim instrumentom, dok metoda evakuacije podrazumeva usisavanje tkiva kroz cev.

SZO je opisala kiretažu kao zastarelu metodu koja je manje sigurna i mnogo bolnija. Oni su pozvali da se kiretaža zameni metodom evakuacije ili lekovima kao što je pilula za abortus.

Taj potez Japana dolazi kada su abortus i reproduktivna prava ponovo privukli globalnu pažnju, a Vrhovni sud SAD je prošle godine poništio Roe protiv Vejda, presudivši da više ne postoji federalno ustavno pravo na abortus.

Od tada je jedan broj američkih država ograničio pristup abortusima, dok su druge pokušale da povećaju pristup. Odluku Japana proslavili su u petak medicinski stručnjaci te zemlje, koji su je objavili na internetu.

Prema postojećim zakonima u Japanu, žene mogu da abortiraju samo ako trudnoća „može značajno oštetiti njeno fizičko zdravlje zbog fizičkih ili ekonomskih razloga“ ili ako je zatrudnela kao rezultat silovanja.

Autor: redportal.rs