Abortus u Francuskoj legalizovan 1975. godine

Francuska će danas postati prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih zemalja u kojima se to pravo ograničava.

Predstavnici oba doma francuskog parlamenta - Senata i Narodne skupštine, će se okupiti na svečanosti u dvorcu Versaj gde treba da odobre izmenu Ustava koju je predložila vlada.

Četiri dana pre 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom će se u član 34. Ustava uvesti rečenica - Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće.

- Kada su prava žena napadnuta širom sveta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka - rekao je nedavno premijer Gabrijel Atal.

To će biti „prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svetu”, rekao je Li Hoktor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus.

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva.

Protivnici abortusa najavili su skup ispred dvorca Versaj tokom dana, dok će pristalice prekida trudnoće okupiti na trgu Trokadero. Taj skup u Parizu su inicirale gradske vlasti i organizacije za prava žena.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras, Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

Autor: redportal.rs