Sastanak Sija i Putina znak rasta kooperacije i saradnje Rusije i Kine

NATO je uvideo određene znake da je Rusija tražila oružje od Kine kojim bi ojačala svoje napore u sukobu u Ukrajini;

Za sada nismo videli nikakav dokaz da Kina dostavlja bilo kakvo naoružanje Ruskoj Federaciji, ali smo videli određene znake da je upućen zahtev od strane Moskve kao i da se taj zahtev razmatra u Pekingu od strane kineskih zvaničnika. Kine ne bi smela da pruži takvu pomoć.

Komentari generalnog sekretara NATO alijanse stižu nekoliko sati pošto se kineski predsednik Si Đinping sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi. Od kada je Rusija započela operaciju u Ukrajini, Peking je izjavljivao da je neutralan po pitanju konflikta, ali je u svojim izjavama bio eho retorike Kremlja koja je za izbijanje rata otvoreno krivila NATO i takođe je odbila da osudi invaziju. Pored svega dramatično je povećala kupovinu ruske nafte uprkos sankcijama.

Stoltenberg je takođe izjavio da je Sijeva trodnevna poseta Moskvi signal razvitka bliske saradnje između Kine i Rusije:

Sada vidimo kako su Kina i Ruska Federacija sve bliže i bliže u domenu vojne saradnje, izvode zajedničke vežbe, zajedničke patrole, kako na moru tako i u vazduhu, pored već veoma razvijenih veza u domenu ekonomije i diplomatije. Tako da je ovaj sastanak u Moskvi samo deo šablona preko kojeg moskava i Peking rade sve više i više i grade sve jače partnerstvo.

Autor: redportal.rs