Kritike na račun Putina i Rusije stižu iz SAD, Britanije, Nemačke i Poljske

Zapadne zemlje reagovale su na prve rezultate predsedničkih izbora u Rusiji. Očekivano, smatraju da su izbori okarakterisani kao sve samo ne demokratski i slobodni, a rezultati kao nešto što nikoga neće iznenaditi.

SAD su dovele u sumnju rezultate izlazne ankete o predsedničkim izborima u Rusiji.

Bela kuća je saopštila da izbori u Rusiji "očigledno nisu slobodni, niti fer", s obzirom na to da je Putin zatvorio svoje protivnike i sprečio druge da se kandiduju protiv njega.

I Britanski Forin ofis prokomentarisao je predsedničke izbore u Rusiji:

- Ilegalnim održavanjem izbora na ukrajinskoj teritoriji Rusija pokazuje da nije zainteresovana da pronađe put ka miru. Velika Britanija će nastaviti da pruža humanitarnu, ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajincima koji brane svoju demokratiju - naveo je Forin ofis, a prenosi Telegraf.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke:

- Pseudoizbori u Rusiji nisu ni slobodni ni fer, rezultat neće nikoga iznenaditi. Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. 'Izbori' na okupiranim teritorijama Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava - navodi se u saopštenju.

I poljsko ministarstvo spoljnih poslova je takođe reagovalo na izlazne ankete:

- Od 15. do 17. marta 2024. godine u Rusiji su održani takozvani predsednički izbori. Glasanje je održano u uslovima ekstremne represije protiv društva, što je onemogućilo donošenje slobodnog, demokratskog izbora - saopštilo je ministarstvo.

Autor: Telegraf.rs