Lavrov se obratio

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, ne zaustavljaju napore u borbi protiv formiranja multipolarnog svetskog poretka, događaji u Ukrajini su postali deo ove konfrontacije, navodi se u apelu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova učesnicima Svetske tematske konferencije ruskih sunarodnika koji žive u inostranstvu

Tekst je u utorak pročitao Aleksandar Nurizade, direktor Odeljenja za rad sa sunarodnicima u inostranstvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi TASS.

- Ono što se dešava u Ukrajini nije samo još jedan regionalni sukob, već deo borbe za budućnost svetskog poretka. Bili smo svedoci stalnih napora Sjedinjenih Država i zapadne manjine njima predvođene da uspore objektivni proces formiranja multipolarnog svetskog poretka, uključujući i kroz promociju koncepta poretka zasnovanog na pravilima. Danas zapadni lideri to otvoreno priznaju, govore o sopstvenoj isključivosti i superiornosti nad drugim civilizacijama - rekao je Lavrov.

On je naglasio da se trenutno geopolitička situacija neviđeno pogoršala: nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, neprijateljske države su pokrenule punopravni hibridni rat protiv Rusije.

- Njen cilj je da nas pobedi na bojnom polju, potkopa rusku ekonomiju, potkopa unutrašnju političku stabilnost, pomeri Rusiju sa pozicije jedne od vodećih svetskih sila, navodi se u saopštenju ministra.

Autor: Novosti.rs

#Lavrov

#Ukrajina

#rusija