Izraleski premijer se obratio preko društvenih mreža

Izraelski premijer Bendžamin Netanjahu odbacio je sve "međunarodne diktate" na temu stvaranja palestinske države.

Izrael bezrezervno odbacuje sve međunarodne naredbe i diktate koji se tiču stalnog naseljavanja Palestinaca. Takvi dogovori se samo mogu postići preko direktnih pregovora dve strane bez ikakvih postavljanja preduslova.

Netanjahu je takođe naveo da će se njegova vlada direktno usprotiviti svakom jednostranom priznanju palestinske države. Pored navedenog dodao je da bi svaki takav potez bila ogromna nagrada za neopisiv terorizam posebno sada u kontekstu napada koji su se odigrali 7. oktobra prošle godne. Takođe takav potez bi sprečio svaku mogućnost mira u budućnosti.

Prošlog meseca Netanjahu je takođe javno odbacio pozive za uspostavljanje palestinskog suvereniteta, nakon razgovora sa predsednikom Bajdenom o budućnosti Gaze gde je naglasio da bi izraelske osnovne bezbednosne potrebe bile nekompatibilne sa palestinskom nezavisnošći i suverenom državom.

Kako navode američki mediji, administracija predsednika Bajdena aktivno radi na stvaranju sveobuhvatnog mirovnog plana, koji bi uključivao i jasan vremenski okvir za osnivanje palestinske države.

Međutim, mnogi izraelski političari, uključujući desno orijentisane članove vlade, su uveliko odbacili plan.

Autor: redportal.rs