Cena celokupnog projekta iznosi preko 13,8 milijardi dolara

Ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo je danas prvu fazu pogona za preradu gasa Amur (GPP), koji gradi Gazprom u blizini grada Svobodni na ruskom Dalekom istoku.

Posle ove fraze, gas je počeo da teče u postrojenje. Šef države čestitao je Gaspromu na uspešnom puštanju u rad prve faze projekta.

- Još jednom vam čestitam na ovom događaju. Ovo je kapitalno intenzivan projekat koji zahteva puno znanja. Cena celog projekta je preko 1 trilion rubalja (13,8 milijardi dolara). Siguran sam da će poslednja faza biti puštena u rad 2024 -2025. godine, kako je planirano - rekao je Putin.

Miler je napomenuo da je Gazprom uspeo da završi projekat u predviđenom roku.

- Raspored izgradnje bio je vrlo, vrlo težak. Obavljen je ogroman posao i danas možemo reći da fabriku pokrećemo strogo prema rasporedu. Bilo je potrebno manje od šest godina - rekao je izvršni direktor gasnog giganta.

Prema rečima Vasilija Orlova, guvernera Amurske oblasti, pokretanje prve faze amurskog GPP-a istorijski je trenutak za region i za celu zemlju.

- Bez preterivanja, primena ovog velikog investicionog projekta jedan je od pokretača razvoja našeg regiona. Amurski GPP ima multiplikativni efekat: dopunjava regionalni budžet, zahvaljujući njemu se pojavljuju novi proizvodni pogoni i nova radna mesta. Komunikacije, put , grade se železnička i rečna infrastruktura, socijalni objekti, stambeno naselje za zaposlene - rekao je on.

Orlov je naglasio da Gazprom pruža veliku pomoć u realizaciji novih društveno značajnih projekata u oblasti kulture, sporta, obrazovanja i formiranju ugodnog urbanog okruženja u Svobodnom.

Amurski GPP jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata Gazproma na ruskom Dalekom istoku. Biće glavno preduzeće naprednog čvorišta za preradu gasa u tom regionu.

Postrojenje će prerađivati višekomponentni prirodni gas iz centara za proizvodnju gasa iz Jakutije i Irkutska. Projektni kapacitet postrojenja biće 42 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Pogon će obuhvatati najveći svetski pogon za proizvodnju helijuma - do 60 miliona kubnih metara godišnje. Pogon će se sastojati od šest proizvodnih linija.

Autor: redportal.rs

#Amur

#Daleki istok

#gas

#putin

#rusija