Istraživanje je sprovedeno na više od 2.200 volontera

Fajzer je danas objavio da je vakcina ove kompanije protiv koronavirusa bezbedna i izuzetno efikasna kod dece koja imaju 12 godina i više.

Najveći broj onih koji su vakcinisani protiv koronavirusa spadaju u odrasle i to je slučaj širom sveta. Vakcinisanii su pogotovo oni koji imaju hronična oboljenja i koji spadaju u rizične grupe.

Vakcina kompanije Fajzer je potvrđena za sve one koji imaju 16 godina i više, međutim, ono što se sve više najavljuje kao potreba je vakcinacija dece kako bi mogla normalno da se odvija nastava u školama, ali pre svega da bi se sprečila pandemija.

U istraživanju sprovedenom na 2.260 američke dece starosti od 12 do 15 godina, preliminarni rezultati su pokazali da nema zaraze koronavirusom. Manifestovanje korone kod dece je slična kao kod mladih starosti od 20 do 30 godina - bolovi, umor, iscrpljenost.

Kompanija Fajzer i njen nemački partner BioNTek planiraju da zatraže odobrenje za vakcinaciju dece koja imaju najmanje 12 godina starosti i to od američkog nadležnog tela za hranu i lekove (FDA), ali i od evropskog regulatora za vakcine (EMA).

Fajzer nije jedina kompanija koja planira da spusti granicu za davanje vakcine. Trenutno istraživanje sprovodi Moderna kako bi se došlo do odgovora na pitanje da li mogu da se vakcinišu deca od 12 do 17 godina.

Autor: redportal.rs

#Fajzer

#Moderna

#vakcinisanje dece