Čak 36% ubijenih je mlađe od 25 godina

Oružane snage Mjanmara su ubile više od 300 ljudi od početka protesta koji su počeli 1. februara, kada je vladajuća hunta izvršila puč i preuzela vlast od premijerke San Su Kji. Čak 90% ubijenih je upucano, a četvrtina njih je pogođena u glavu.

Portparol hunte navodi da je 164 protestanta i 9 članova bezbednosnih snaga ubijeno do utorka. Zbog ubistava civila, Zapad je uveo sankcije Mjanmaru. Sankcije predvode Sjedinjene Države.

Nevladina organizacija Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima navodi da se zločini protiv čovečnosti dešavaju svakodnevno, a da je pored ubistava zabeleženo najmanje 3.000 uhapšenih. Do 25. marta, ova organizacija je zabeležila 320 ubistva.

Podaci pokazuju da je čak 25% ubijenih upucano u glavu što povećava sumnju da su pripadnici oružanih snaga tačno ciljali koga će da ubiju. Hunta na vlasti odbija optužbe o prekomernoj upotrebi sile i navodi da je reakcija u skladu sa međunarodnim normama, a pogotovo u trenucima kada je ugrožena nacionalna bezbednost.

Od ukupnog broja ubijenih, 90% su pripadnici muškog pola, dok je 36% ubijenih imalo 24 godine ili manje.

Najmlađa žrtva je sedmogodišnja Kin Mjo Čit. Ona je upucana u trenu dok je ocu trčala u naručje u porodičnoj kući u koju je provalila vojska kako bi izvršila pretres.

Autor: redportal.rs