Na abortus se odlučuju žene koje imaju između 25 i 35 godina

U Crnoj Gori godišnje se u proseku izvrši 833 abortusa, od kojih je većina namernih, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ipak, kada se taj podatak uporedi sa onima iz poslednje Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, koja je važila za period od 2013. do 2020. godine, prema kojoj je godišnje prekidano 1.400 trudnoća, može se zaključiti da je broj abortusa u Crnoj Gori smanjen, prenose podgorički mediji.

Pre 10-ak dana u svetskim medijima odjeknula je informacija da je Francuska postala prva zemlja na svetu koja je u Ustav uključila pravo na abortus, piše Telegraf.

Iz IJZ preciziraju da je od 2017. do kraja 2022. godine u Crnoj Gori obavljeno tačno 5.000 abortusa, od kojih je većina namernih i to 2.859.

Raniji podaci su ukazivali da u Crnoj Gori svake godine abortus obavi više od 1.400 žena (do 2013. godine), a vlada je ranije konstatovala da je zabrinjavajući podatak da je u više od 70 odsto slučajeva reč o namernim prekidima trudnoće.

Prema novim podacima IJZ, taj procenat je smanjen.

- Statistika Instituta za javno zdravlje pokazuje da se u Crnoj Gori na abortus odlučuju žene koje imaju između 25 i 35 godina - konstatovano je u ranijoj strategiji.

U tom dokumentu je ukazano da privatne ginekološke ambulante ne prijavljuju tačan broj abortusa obavljenih kod njih, tako da sigurne evidencije nema, navodi RTCG.

Autor: Telegraf