Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina

U Beogradu je danas dijagnostikovan novi slučaj malih boginja.

One su potvrđene kod dečaka od 4 godine.

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje, on je vakcinisan MMR vakcinom, i ima blagu kliničku sliku.

Ovo je deveti slučaj od 6. februara u Beogradu, a deseti u Srbiji.

U Beogradu su i jutros potvrđena dva nova slučaja zaražavanja - majka (48) i sin (4).

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, dete nije vakcinisano MMR-vakcinom, dok majka jeste.

Prvi slučaj obolevanja u ovoj sezoni od morbila potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka, čija se majka najpre zarazila u inostranstvu.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

- Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana. Nakon toga dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa - vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci. Nabrojani simptomi traju 2 do 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature, preko 40 stepeni i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete - objasnili su za Telegraf u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, kada je još uvek bez tegoba, 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - kažu u Zavodu za Telegraf.

Autor: Telegraf