Severna teritorija je prošle godine postala prva jurisdikcija koja je podigla prag na 12 godina, ali je nova vlada Liberalne partije, izabrana u avgustu, otkrila da je neophodan preokret kako bi se smanjila stopa kriminala među mladima

Desetogodišnja deca uskoro bi ponovo mogli da završe u zatvoru na teritoriji Severne Australije, nakon što je Vlada smanjila starosnu granicu za krivičnu odgovornost.

Australijske države i teritorije bile su pod pritiskom da se poveća sa 10 na 14 godina, u skladu sa drugim razvijenim zemljama i UN savetima.

Severna teritorija je prošle godine postala prva jurisdikcija koja je podigla prag na 12 godina, ali je nova vlada Liberalne partije, izabrana u avgustu, otkrila da je neophodan preokret kako bi se smanjila stopa kriminala među mladima.

Naime, kako prenosi BBC, tvrdi se da će vraćanje starosti na 10 godina na kraju zaštititi decu, uprkos tome što lekari i organizacije za ljudska prava osporavaju tu logiku i navode da zakoni neće smanjiti kriminal i da će nesrazmerno uticati na decu Abordžina i decu sa Toresovog moreuza.

Severna teritorija zatvara decu po stopi 11 puta većoj od bilo koje druge jurisdikcije u zemlji, a skoro svi su Abordžini.

Veliki broj mesta u Australiiji izjavili su da su u krizi kriminala među mladima, a niz nasilnih incidenata ove godine doveo je da se sprovede policijski čas.

Autor: redportal.rs