Seča šuma ugrožava urođenike u Maško Piro oblasti

U drugom napadu ovog meseca, najmanje dva radnika su ubijena u peruanskom delu Amazona od strane ugroženog plemena domorodaca koji žive potpuno izolovano od ostatka sveta.

Incident se odigrao u blizini Pariamanu reke u provinciji Madre de Dios u rano jutro 29. avgusta. Međutim samo događaji su tek sada potvrđeni.

Do sukoba je došlo kada je žena iz plemena Maško Piro srela grupu radnika koji su krčili šumu radi izgradnje puta. Konflikt se rasplamsao ubrzo i kulminirao smrću dvojice radnika usled povreda nanetih strelama, dok je jedan ranjen. Pored navedenog, još dva radnika su nestala.

Različite organizacije za zaštitu domorodačkih plamena, među kojima i Survival international, ističu da ovaj tragičan događaj pokazuje koliko je velika potreba i obaveza vlasti da formalno priznaju i zaštite ceo region Maško Piro plemena.

Kako objašnjava Karolin Pirs, direktor grupe Survival International:

Ova tragedija je bila u potpunosti nepotrebna i lako se mogla izbeći. Preunske vlasti već godinama znaju da je ova oblast, koja je prodata za krčenje šume i gradnju, teritorija Maško Piro plemena.
Omogućavajući krčenje i uništenje prašume ne samo da se ugrožava fizički opstanak Maško Piro naroda, koji su ekstremno osetljivi na epidemije bolesti koje nose kontakti sa spoljašnjim svetom, već se ugrožava i život samih radnika i nadničara.

Pleme Maško Piro je zajednica nomadskih lovaca-sakupljača koji žive u prašumama jugoistočnog Perua. Oni najverovatnije predstavljaju jedno od najvećih plemena koje živi u potpunoj izolaciji i koje nije imalo nikakav kontakt sa spoljašnjim svetom. Pretpšostavlja se da broje oko 750 ljudi.

IZVOR: You Tube / Sky News

Maško Piro pleme ima dobre razloge da sumnjiči strance. U 19. veku pleme je bilo u teškoj poziciji i teško ekploatisano od strane kapitalista u zapadnom Amazonu. Hiljade su bile porobljene, dok je bezbroj drugih članova plemena trpeo nasilje, pljačku, silovanja i hladnokrvna ubistva.

Autor: redportaL.rs