Moskva objavila svoje procene o dosadašnjim gubicima Ukrajine u napadu na rusku teritoriju

Kako je objavilo Rusko ministrastvo odbrane, ukrajinski upad u rusku oblast Kurska do sada je koštao Kijev oko 6.600 vojnika i 73 tenka tokom trajanja ofanzivnih operacija.

Ukrajinske snage su upale u Kursku oblast 6. avgusta, što je bio najveći napad na rusku teritoriju od početka sukoba 2022. godine. Nakon upada napredovanje je prvo usporilo, potom i stalo, međutim borbe u regionu se i dalje nastavljaju. Ukrajinske snage i dalje drže više naselja u pograničnim oblastima.

Tokom tri nedelje od kada je upad otpočeo, Ukrajina je ozgubila oko 6.600 vojnika, 73 tenka, 34 pešadijska oklopna vozila, 62 oklopna transportera, 432 oklopnih vozila različitih klasa, kao i 201 motorno vozilo.

Pored navedenog, ruske snage su takođe uništile i 45 artiljerijskih oruđa i 13 raketnih sistema, među kojima i 4 američka NIMARS sistema.

Još uvek se ne zna tačno koliko je vojnika Kijev poslao u oblast Kurska, iako američki mediji procenjuju da u ofanzivi učestvuje oko 10.0000 vojnika koji su povučeni sa drugih sektora. U izveštaju objavljenom u utorak, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da je armija stupila u borbu sa elementima ukrajinske 22, 61. i 115. mehanizovane brigade, te 80. i 82. vazdušno desantne brigade kao i 104. Bezbednosne brigade u prethodna 24 časa.

U ukrajinskoj armiji brigada se obično sastoji od 1.000 do 8.000 ljudi, doduše teški borbeni uslovi su primorali određene ukrajinske jedinice da operišu sa samo 10% snage.

Ukrajinski predsednik Zelenski je inicijalno naveo da je zauzeće teritorije Ruske Federacije potrebno da bi se zastrašilo rusko građanstvo i u isto vreme osigurala bolja pegovaračka pozicija u razgovoru sa Moskvom. Kasnije retorika je promenjena te je Zelenski naveo da je cilj da se stvori pogranična zona u okvitu Kurska na ruskoj teritoriji da bi se sprečili tu napadi na region Sumi.

Na konferenciji za štapmu u utorak, načelnig generalštaba Ukrajine general Sirski naveo je da je cilj bio da ruske snage prebace trupe sa linija napredovanaja u Donbasu. Međutim, kako je on naveo, Rusija je prozrela njihov plan i umesto povlačenja, povećala je svoje napore u ovim sktorima.

Autor: redportal.rs