Upad osujećen uz pomoć graničnih trupa i regularne vojske

Ruske snage su odbile prekogranični upad od strane ukrajinske vojske u oblasti Brijansk, preneo je guverner Aleksandr Bogomaz.

Oblast se nalazi zapadno uz oblast kurska, čiji deo je pod kontrolom ukrajinske armije nakon upada koji se odigrao ranije ovog meseca.

Prema Bogomazu, ukrajinski upad je osujećen u sredu od strane ruskih trupa:

Neprijatelj se našao pod vatrom i zaustavljen je od strane naših jedinica. Situacija je stabilna i pod kontrolom.

Iako ruski zvaničnici u vrhu države nizu komentarisali situaciju, na kanalima na mreži Telegram pojavile su se vesti da je ukrajinska vojska pokušala proboj u blizini sela Zabrama koje se nalazi na oko 30 kilometara od ruske granice sa Belorusijom. Navodi se da je više od 200 vojnika učestvovalo u upadu, kao i da su bili primorani da se povuku nakon što su pretrpeli velike gubitke.

Kijev je naveo da je cilj ukrajinske vojske da uspostavi posebnu zonu na ruskoj teritoriji. Moskva je odgovorila na upade evakuacijom civila iz borbama zahvaćenih regiona i slanjem dodatnih pojačanja, kao i udarima širom ukrajinske regije Sumi koja se koristi za koncentraciju trupa.

Prema Kremlju, 31 civil je poginuo u oblasti Kursk dok je 143 ranjeno. Rusko ministarstvo odbrane navodi da je do sada poginulo preko 4.400 ukrajinskih vojnika.

Autor: redportal.rs