Talibani su takođe zabranili ženama da podučavaju dečake

U Avganistanu 1,4 miliona devojčica talibani namerno uskraćuju školu, saopštio je Unesko, prenele su svetske agencije.

Avganistan je danas jedina država na svetu koja zabranjuje pristup obrazovanju devojčicama starijim od 12 godina i ženama. O pravu na obrazovanje se ne može pregovarati. Međunarodna zajednica mora ostati u potpunosti mobilisana da postigne bezuslovno otvaranje škola i univerziteta za avganistanske devojke i žene - rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azulej.

Ako se doda broj devojčica koje su povučene iz škole pre nego što su se talibani vratili pre tri godine, danas je 2,5 miliona avganistanskih devojčica lišeno srednjeg obrazovanja, 80 odsto devojčica školskog uzrasta.

Talibani su takođe zabranili ženama da podučavaju dečake, iako zemlja pati od nedostatka kvalifikovanih nastavnika.

Unesko je takođe zabrinut zbog mogućeg povećanja slučajeva kada deca moraju da rade na dečijim svadbama. Pored toga, nedostatak izgrađenih kompetencija kod dece može dugoročno štetiti razvoju jedne zemlje.

Da bi se prevazišle zabrane i ponudile alternative avganistanskim porodicama, postoje različite inicijative. Na primer, nevladina organizacija Begum sa sedištem u Parizu pokrenula je radio 2021, a kablovsku televiziju ove godine. Svakog dana tim od 10 avganistanskih novinara isporučuje šest sati obrazovnog sadržaja na dva jezika koja se govore u Avganistanu – dari i paštu. UNESCO podržava ovu inicijativu, ali kaže da ništa ne može da zameni učenje licem u lice.

Organizacija je već obučila više od 1.000 medijatorki, uključujući 780 žena, za obrazovanje više od 55.000 mladih u 1.900 sela u Avganistanu.

Autor: redportal.rs