Izveštaj je ukazao na to da su institucije pokušale da prikriju zlostavljanje premeštanjem nasilnika na druge poslove

Premijer Novog Zelanda Kristofer Lukson izvinio se danas i obećao reforme nakon što je istraživanje pokazalo da je oko 200.000 dece, mladih i ugroženih odraslih zlostavljano u državnim i verskim institucijama tokom proteklih 70 godina.

Prema izveštaju Kraljevske komisije, skoro svako treće dete i ugrožena odrasla osoba u staranju od 1950. do 2019. doživelo je neki oblik zlostavljanja.

- Ovo je mračan i tužan dan u istoriji Novog Zelanda kao društva i kao zemlje, trebalo je da znamo bolje i odlučan sam da ćemo to učiniti - rekao je Lukson.

Istraga je utvrdila niz zloupotreba u državnim i verskim ustanovama staranja, uključujući silovanje, sterilizaciju i strujne udare, posebno 1970-ih. Autohtona zajednica Maora, kao i ljudi sa mentalnim ili fizičkim invaliditetom, bili su posebno podložni zlostavljanju.

Izveštaj je ukazao na to da su institucije pokušale da prikriju zlostavljanje premeštanjem nasilnika na druge poslove ili negiranjem krivice, pri čemu su mnoge žrtve umrle pre nego što su dočekale pravdu.

Nacionalna je sramota da su stotine hiljada dece, mladih i odraslih u državnim i verskim institucijama zlostavljane i zanemarene, navodi se u izveštaju u kome se navodi 138 preporuka, uključujući i poziv na javno izvinjenje Vlade Novog Zelanda kao poglavar Katoličke i Anglikanske crkve, papa i kenterberijski nadbiskup.

Katolička crkva Novog Zelanda saopštila je da pažljivo razmatra izveštaj i da će preduzeti mere nakon njihove analize. Dok je Anglikanska crkva na Novom Zelandu izjavila da priznaje krivicu i preuzima punu odgovornost.

Autor: redportal.rs