Izrael ima status NATO partnera

Turska je u oktobru blokirala saradnju između NATO-a i Izraela zbog rata u Gazi, tvrdeći da alijansa ne bi trebalo da radi sa Izraelom kao partnerom dok se sukob ne okonča, rekli su izvori upoznati sa tim.

Izrael ima status NATO partnera i održava bliske odnose sa vojnom alijansom i nekim od njenih članica, posebno sa najvećom, Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre izraelske ofanzive u Gazi, izazvane masakrom palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, članica NATO-a Turska već je radila na popravljanju dugo zategnutih odnosa i veza sa Izraelom.

Ali od tada, Ankara je žestoko kritikovala operaciju Izraela u Gazi, za koju kaže da predstavlja genocid, i zaustavila je svu bilateralnu trgovinu.

Turska je takođe kritikovala brojne zapadne saveznike zbog njihove podrške Izraelu.

Izvor pod uslovom anonimnosti otkrio je da je Turska stavila veto na sve angažmane NATO-a sa Izraelom od oktobra, uključujući zajedničke sastanke i vežbe, jer smatra da je izraelski masakr Palestinaca u Gazi kršenje osnovnih principa NATO-a.

Ranije ove nedelje, izraelski ministar spoljnih poslova pozvao je alijansu da protera Tursku nakon što je Erdogan zapretio da će ući u Izrael, kao što je to ranije činio u Libiji i Nagorno-Karabahu.

Autor: redportal.rs