Latinska Amerika podeljena po pitanju priznanja rezultata 🌎

Liderka opozicije u Venecueli Marija Korina Mačado tvrdi da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales osvojio 70 odsto glasova na predsedničkim izborima u toj zemlji.

Njena izjava je usledila nakon što je Nacionalno izborno veće Venecuele saopštilo da je, na osnovu rezultata sa obrađenih 80 odsto biračkih mesta, aktuelni predsednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio 51,2 odsto glasova i pobedio na predsedničkim izborima u nedelju, čime je obezbedio treći mandat, prenosi Rojters.

Njegov protvikandidat, predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia osvojio je 44,2 odsto glasova, prema podacima izborne komisije.

Čile, Peru, Kostarika, Urugvaj, Gvatemala i Argentina saopštili su da neće priznati rezultate predsedničkih izbora u Venecueli, dok su lideri Kube, Hondurasa i Bolivije pozdravili pobedu dosadašnjeg predsednika Nikolasa Madura.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da Madurov režim mora da shvati da je teško poverovati u rezultate koje je objavila izborna komisija, navodeći da Santijago neće priznati rezultate koji ne mogu da se provere.

Međunarodna zajednica, a posebno narod Venecuele, uključujući milione Venecuelanaca u izgnanstvu, zahtevaju potpunu transparentnost.

Autor: tanjug.rs