💪💪💪

Do sredine juna, Japan je imao 1.035 regulatornih smernica i zakona koji su uključivali sistematiku rukovaja flopi diskovima, uređajima poput CD-ova za prenos podataka na koji staje tek nekoliko megabajta podataka. Japanska vlada je konačno uspela da ih se oslobodi - ali postoji posledji grana koja koristi regulaciju atiče se vozila.

Vođa ove inicijative bio je ministar za digital Taro Kono. Tokom prve godine COVID-19 pandemije, postalo je jasno da je oslanjanje na papire i staru tehnologiju problem u primeni novih identifikacionih tehnologija. Digitalna agencija ili Digitalno ministarstvo je osnovano 2021. godine da bi se istislo u potpunosti oslanjanje na stare mašine poput faks mašina i flopi diskova.

Kako je Kono objavio 28. juna:

Juna 28. ( na Vidovdan 😄) pobedili smo u ratu sa flopi diskovima!

Poslednji proizvođač flopi diskova Soni prestao je sa njohovom proizvonjom 2011. godine. I odveć je vreme da se oslanjanje na ovu prastaru tehnologiju odbaci.

Japan nije jedina zemlja koja se toliko oslanja na staru tehnologiju. Jedan od primera je i jedna od najvećih avio kompanija Britis Airways flota boing 747-400 koji su koristili flopi diskove za svoje softver avionike sve do 2020. godine. Čak i vojska sad je tek 2019. godine prestala da koristi flopi diskove u kontroli, verovali ili ne, nuklearnog naoružanja.

Veruje se da će prodaja ovih aparata se nastaviti još nekoliko godina, uprkos tome što su napuštene svugde.

Međutim čak i kada budu totalno zaboravljene zauvek će ostati simbol koji svi mi znamo, znali šta je u pitanju ili ne - ZNAK ZA SEJV (za "sačuvati").

Autor: redportal.rs