Epl pej je mobilni novčanik koji omogućava korisnicima ajfona da plaćaju svojim uređajima u prodavnicama i preko interneta

Regulatorna tela Evropske unije su danas odobrila dogovor po kome će američki tehnološki gigant Epl biti u obavezi da konkurentima obezbedi pristup svojoj tehnologiji mobilnog plaćanja (tap and go).

Na ovaj način je okončana antimonopolska istraga u vezi sa sistemom plaćanja epl pej (Apple Pay) koju je Evropska unija pokrenula još 2020. godine.

– Obaveze koje je na sebe preuzeo 'Epl' rešavaju našu primarnu zabrinutost da bi ova kompanija mogla da nezakonito ograniči konkurenciju kada su u pitanju mobilni novčanici na ajfon uređajima – izjavila je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju Margete Vestager.

Epl pej je mobilni novčanik koji omogućava korisnicima ajfona da plaćaju svojim uređajima u prodavnicama i preko interneta.

Ajfoni rade isključivo na Eplovom operativnom sistemu iOS, tako da kompanija kontroliše pristup za programere mobilnih novčanika, a EU je bila zabrinuta zbog toga što su se neke firme žalile da im je ukraćen pristup, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Epl je u januaru ove godine ponudio da tržišnim rivalima omogući pristup svojoj tehnologiji beskontaktnog plaćanja i mobilnog novčanika.

Evropska komisija je današnjom odlukom prihvatila ponudu Epla i sad smatra da su koraci koje je američka kompanija predložila pravno obavezujući.

Autor: Tanjug