Kompanije blokiraju konkurenciju koja promoviše jeftinije varijante određenih proizvoda i usluga

Evropska unija je danas zvanično otvorila istrage protiv američkih tehnoloških kompanija Epl, Alfabet i Meta u skadu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

Prve dve istrage se fokusiraju na Alfabet i Epl i odnose se na takozvana "pravila protiv upravljanja".

Zakon o digitalnim tržištima ističe da tehnološkim kompanijama nije dozvoljeno da blokiraju konkurenciju koja informiše o jeftinijim alternativama ili pretplatama van prodavnice aplikacija, prenosi Blic biznis.

Prema rečima evropske komesarka za konkurenciju Margrete Vestager, kompanije Epl i Alfabet nisu adekvatno primenile takozvana "pravila o upravljanju", što je obaveza koja proističe iz novog zakona.

Treća istraga je usresređena na Alfabet i njegovu Gugl pretragu koja bi mogla da preferira druge Alfabetove usluge kao što su Gugl šoping u odnosu na konkurentske proizvoide.

Četvrta istraga je u vezi sa kompanijom Epl pošto EK želi da proveri da li korisnici mogu lako da promene usluge koje nudi Eplov operativni sistem iOS i izmene podrazumevana podešavanja.

Peta i poslednja istraga u ovom paketu se fokusira na firmu Meta i njen takozvani model "plati ili pristani", a EK proverava da li on predstavlja kršenje Zakona o digitalnim tržištima.

Autor: blic.rs