Mnogi zaposleni u projektu biće premešteni u odeljenje za veštačku inteligenciju (AI) proizvođača Ajfona

Epl je navodno odustao od svojih planova za proizvodnju električnih vozila, deceniju nakon što se pričalo da proizvođač Ajfona radi na projektu. Kompanija nikada nije javno priznala projekat u kojem je učestvovalo oko dve hiljade ljudi, prenosi Bi-Bi-Si.

Mnogi zaposleni u projektu biće premešteni u odeljenje za veštačku inteligenciju (AI) proizvođača Ajfona, saznaje Blumberg.

Eplov automobilski tim je navodno bio poznat kao posebna projektna grupa kao deo projekta Titan njegovog izvršnog direktora Tima Kuka. Nakon što je potrošila milijarde dolara na istraživanje i razvoj, u početku se pričalo da kompanija radi na potpuno autonomnom vozilu bez volana ili pedala.

- Ovo je pametna i dugo očekivana odluka. Tržišna potražnja za električnim vozilima nije dovoljno velika, a AI je tamo gde se sve dešava - rekao je za Bi-Bi-Si Rej Vang, osnivač i izvršni direktor konsultantske kuće Constellation Research iz Silicijumske doline.

Apple istražuje druge mogućnosti osim telefona i računara, uključujući nedavno lansirane Vision Pro naočare za virtuelnu stvarnost. Istraživačka firma Counterpoint istakla je da je odluka doneta pošto tržište veštačke inteligencije u potrošačkoj elektronici brzo raste.

- Preliminarni podaci sugerišu da će isporuke telefona sa veštačkom inteligencijom premašiti 100 miliona jedinica 2024. godine - rekao je njihov viši analitičar Ivan Lam.

Counterpoint predviđa da bi taj broj mogao dostići više od 500 miliona do 2027. godine.

Potražnja za električnim vozilima je usporila poslednjih meseci jer su troškovi pozajmljivanja i dalje visoki, čineći tržište sve konkurentnijim dok se glavni igrači bore da pridobiju kupce.

Poslednjih meseci američki giganti automobilske industrije Ford i General Motors odložili su planove za proširenje proizvodnje električnih vozila. Prošle nedelje je proizvođač električnih kamiona Rivian najavio da će smanjiti svoju radnu snagu za 10 odsto i rekao da ne očekuje rast proizvodnje ove godine. Tesla je u januaru upozorio da će njen rast prodaje ove godine biti slabiji nego 2023.

Kompanija, koju vodi multimilijarder Elon Musk, snižava cene na ključnim tržištima širom sveta, uključujući Evropu i Kinu, jer se suočava sa teškom konkurencijom kineskih rivala kao što je BJD.

Autor: redportal.rs