Nesrećni vlasnik hard diska je okupio tim stručnjaka za finansije, veštačku inteligenciju, oporavak podataka i životnu sredinu

Velšanin Džejms Hovels godinama vodi bitku sa lokalnim vlastima, ne bi li dobio dozvolu da pretraži deponiju na kojoj je izgubljen hard disk još od 2013. godine. Naime, na ovom disku se nalazi 8.000 bitkoina koji vrede nešto preko 385 miliona evra.

Ako se pitate kako je ovako vredan hard disk završio na deponiji, odgovor je, slučajno. Džejmsova tadašnja, a sada uveliko bivša devojka (sasvim razumljivo), je slučajno bacila disk u smeće. Od tada je prošlo više od jedne decenije. Svo to vreme Džejms pokušava da pristupi deponiji, ali mu gradski odbor ne dozvoljava. Kao razloge navode probleme sa dozvolama i nerealne izglede za vraćanje diska veličine mobilnog telefona.

U avgustu prošle godine gospodin Hovels je okupio tim stručnjaka za finansije, veštačku inteligenciju, oporavak podataka i životnu sredinu kako bi ubedio savet da im dozvoli da iskopaju disk na način koji ne utiče na životnu sredinu. Planovi su uključivali objekat za pretragu sa robotskim rukama, ručnim beračima i fabrički standardnim mašinama za sortiranje otpada na deponiji.

Prethodnih godina je ponudio da pokloni deo vrednosti bitkoina gradu, ali to nije pomoglo da promeni mišljenje gradskog odbora.

Smatra da mu je jedina preostala opcija da ode pred Viši sud kako bi tražio sudsku reviziju i pokrenuo tužbu protiv grada. Navodi da ukoliko presuda bude doneta u njegovu korist, može doći do bankrota grada, posebno kada se uzme u obzir tendencija rasta vrednosti bitkoina.

Autor: Redportal.rs