Evo ko je govorio 3. dana 31. Festivala evropskog filma Palić ☝🏻

Trećeg dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 22. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su ovogodišnji dobitnik nagrade Undeground SpiritMika Tanila, glumac Dani Ronaldo, programski selektor Viktor Paz Morandeira, reditelj David Boareto, programski selektor Frank Albers, autor izložbe karikatura Nemanja Kosanović, i autor knjige, filmski kritičar Nenad Dukić.

Foto: redportal.rs/Damir Vujković

Foto: redportal.rs/Damir Vujković

Mika Tanila, ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade Underground Spirit, povodom osvajanja ovog festivalskog priznanja je rekao:

Foto: redportal.rs/Damir Vujković

- Za mene je bio veoma dirljiv momenat kada mi je stigao mejl s obaveštenjem o nagradi. Moj prvi utisak bio je da se osećam kao da ponovo imam 14 ili 15 godina. Odrastao sam uz pank rok muziku kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih u Helsinkiju. Sa grupom prijatelja sam osnovao bend i učili smo o umetnosti kroz ovu muziku i uradi sam kulturu. Undergroud spirit je za mene poput te kulture.

Dani Ronaldo, glavni glumac u filmu Čovek magnet, koji je prethodne večeri prikazan u Glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici, u ovom ostvarenju je debitovao na filmu:

Foto: redportal.rs/Damir Vujković

- Reditelj Gust Van Der Berge tragao je za cirkuskim dekorom, a kako ja imam cirkusku kompaniju došao je da vidi šou. Onda je dolazio iznova i iznova, da bi mi u jednom trenutku rekao da želi mene za glavnu ulogu. U prvi mah sam rekao da to nije moguće jer mi je neophodna publika i ne mogu da glumim za kameru; za mene je nastup čin ljubavi između publike i izvođača. Ali bio sam srećan na kraju. Film je takođe kao cirkus: imate nove postavke svakog dana na drugom mestu, imate prikolice u kojima ste poput porodice. Brzo sam se osetio kao kod kuće.

Viktor Paz Morandeira, selektor programa Galicija u fokusu, o velikom internacionalnom usponu i afirimaciji filmova iz ove španske regije je rekao:

Foto: redportal.rs/Damir Vujković

- Pre 15-ak godina reditelj Oliver Laše je imao film Svi ste vi kapetani u selekciji Quinzaine des Cinéastes u Kanu, koji je na nekin način otvorio vrata za druge filmske autore iz ove regije, da iskorače i pokušaju da pomere granice filmskog jezika. Teško je naći zajednički imenitelj za sve ove filmove, ali rekao bih da svi pokušavaju da uvedu određene inovacije. Ove dve selekcije, igranih dugometražnih i kratkih filmova, jasno ukazuju na odlično zdravlje galicijskog filma danas.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 23. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21.00 č. će biti prikazano ostvarenje Kad svane dan Runara Runarsona, a od 23h film Proslava Bruna Ankovića.

U selekciji Paralele i sudar”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi Bosanski lonac Pava Marinkovića (18h) i Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija Tomasa Vengrisa (20h).

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Autor: redportal.rs