Ulaz na sve programe festivala je slobodan! ☝🏻

U Beogradu se stota godišnjica smrti Franca Kafke obeležava sedmodnevnim festivalom K. Kafka, sada koji se održava od 11. do 18. maja na više lokacija u Beogradu (Galerija Artget, Dvorana Kulturnog centra, Narodna biblioteka Srbije, Galerija Menjačnica Gete instituta, plato ispred Kulturnog centra Beograda).

Festival je zamišljen kao zbir kulturnih i umetničkih sadržaja koji, kao što je sugerisano nazivom, na različite načine pokazuju kako Kafkino delo može doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi njegovom trajanju.

PROGRAMSKE CELINE

K. FILM. 🎬🎥

Festival pre festivala: nulti dani festivala (11–13. maj, Dvorana Kulturnog centra) posvećeni su umetnosti filma. Kafkina dela predstavljaju se kroz prizmu velikih evropskih režisera, ali i kratkometražnu, eksperimentalnu i dokumentarističku formu.

K. POČETAK. 🔓

Festival K. Kafka, sada otvara se u utorak, 14. maja, u 19 sati, na platou ispred Kulturnog centra Beograda, performansom Simonide Žarković i Miloša Janjića mirage nymphs, koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Sledi scensko čitanje pripovetke Seoski lekar u Galeriji Artget, koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić.

K. RAZGOVOR. 💬

U Kulturnom centru Beograda publiku očekuju dani razgovora, predavanja i predstavljanja knjiga. Učesnici programa – germanisti, psiholozi, filozofi – pristupaju Kafkinom delu iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize. Gošća festivala je češka književnica i novinarka Magdalena Placova, koja predstavlja srpsko izdanje svog romana Život posle Kafke i razgovara sa publikom. Preko potreban popkulturni predah predviđen je programom otvorenim za neposredno učešće publike, koji je poneo ime Karusel K.

Foto: Kulturni centar Beograda/JAKOV JAKOVLJEVIĆ

K. IZLOŽBA. 🖼️

Izložba Franc Kafka – Čovek svog i našeg vremena otvorena je 29. aprila u Narodnoj biblioteci Srbije, a od četvrtka, 9. maja na programu galerije Menjačnica posetioce očekuje duhovit i pronicljiv odgovor strip-autora Nikolasa Malera na život i misaoni svet Franca Kafke: Komplett Kafka. Poslednjih sati festivala premijerno će biti prikazana virtuelna izložba radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu MedijaMorfoze, realizovana u formi kratkog filma.

K. ZA DECU. 👶🏻🎓

Poslednji i najdinamičniji dan festivala K. Kafka, sada počeće dnevnim programima za decu i mlade. Podnevni i poslepodnevni sati subote, 18. maja, proći će u znaku likovne radionice za decu Deca poznaju Kafku i predstavljanja knjige za mlade Prašina, Balegar i Kristina. Na poziv KCB uoči festivala, Dejan Aleksić, Vladimir Vukomanović Rastegorac i Stefan Tićmi dali su svoje književne odgovore na izаbrane Kafkine priče, na ovaj nači naglašavajući značaj alternativne lektire za negovanje čitalačkih navika od samih čitalačkih početaka. Knjigu je ilustrovao Siniša Ilić.

K. KRAJ. 🔚

Festival K. Kafka, sada biće završen programom javnog čitanja Umetnika u gladovanju na platou ispred Kulturnog centra Beograda:

Poslednjih decenija je interesovanje za umetnike u gladovanju veoma opalo. Dok se ranije odlično isplaćivalo priređivati takve velike predstave u sopstvenoj režiji, danas je to potpuno nemogućno. Bila su drukčija vremena…

Više detalja i kompletan program festivala možete naći ovde.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan! ☝🏻

View this post on Instagram

A post shared by Goethe-Institut Belgrad (@goetheinstitut_belgrad)

IZVOR: IG / @goetheinstitut_belgrad

Autor: redportal.rs