Ulaz na koncert je slobodan

Gudački kvartet Malion iz Nemačke nastupiće u Kaštelu Ečka 5. aprila u 19 časova. Ovaj koncert deo je MERITA platforme koja ima za cilj povezivanje i promociju evropskih gudačkih kvarteta. Kolarčeva zadužbina jedan je od 17 partnera u ovom projektu, pored asocijacije Le Dimore del Quartetto iz Italije, String Quartet Biennala Amsterdam iz Holandije, festivala Lofoten iz Norveške, fondacije Julian Cohran iz Poljske i drugih.

Foto: Felix Broede/Felix Broede

MERITA platforma je podržana od strane Kreativne Evrope i predstavlja spoj muzike, nasleđa i talenta. U okviru platforme deluje 38 evropskih gudačkih kvarteta koji, uz pomoć trenera - profesionalaca iz različitih oblasti, tokom petodnevnih rezidencija u istorijskim kućama širom Evrope, razvijaju specifične projekte na različite teme, od kreiranja koncerata za decu i osetljive grupe, preko organizovanja koncerata u netipičnim prostorima, do implementiranja pozorišnih elemenata u koncerte kamerne muzike.

Foto: Johannes Berger/Johannes Berger

- Imamo sreću da naš tim trenera predvodi istaknuti pozorišni reditelj Nikola Zavišić, uz pomoć koga muzičari stiču nova saznanja iz sveta pozorišne umetnosti, a koja mogu dati novu perspektivu u pogledu kreiranja sadržaja, naravno sa primarnim fokusom na kvalitet muzičkog programa. U Kaštelu Ečka imaćemo priliku da prisustvujemo koncertu gudačkog kvarteta Malion i tenora Karstena Šmit-Herna koji će publici predstaviti svoje tumačenje dela Juliet Letters' koje je Elvis Kostelo napisao u saradnji sa Brodski kvartetom pre više od 30 godina - najavljuje Nemanja Stanković, menadžer projekta ispred Kolarčeve zadužbine.

Foto: Felix Broede/Felix Broede

Gudački kvartet Malion jedan je od najistaknutijih ansambala svoje generacije. Nastupali su u prestižnim svetskim dvoranama (Wigmore Hall, Alte Oper Frankfurt, Kelnska filharmonija, Izumi Hall Osaka i dr), sarađivali su sa umetnicima Alfredom Brendelom, Kitom Armstrongom i Kvartetom Hanson i osvajali prestižne nagrade na konkursima poput Internacionalnog tamičenja gudačkih kvarteta Irene Steels-Wilsing-Foundation 2023 i Internacionalnog takmičenja kamerne muzike u Osaki 2023.

Ulaz na koncert je slobodan, ali je potrebno potvrditi prisustvo na mejl katarina.markovic@kastelecka.com.

Autor: redportal.rs