Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici 🎥🎞️

Film Čovek koji nije mogao da ćuti hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića, osvajač Zlatne palme za kratkometražni film na ovogodišnjem izdanju Kanskog filmskog festivala, premijerno u Srbiji će biti prikazan na 31. Festivalu evropskog filma Palić. Ovo ostvarenje biće prikazano 24. jula u okviru selekcije Mladi duh Evrope, u bloku kratkih filmova od 22h u Bioskopu Abazija.

Radnja filma Čovek koji nije mogao da ćuti odigrava se 27. februara 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički voz na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od 5 stotina putnika usuđuje se da im se suprotstavi.

Foto: Čovek koji nije mogao da ćuti/Kadar iz filma

Scenario za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je reditelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu tumače Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Reditelj Nebojša Slijepčević (1973.) režirao je 2 uspešna dugometražna dokumentarna filma (Gangster te voli i Srbenka), kao i brojne kratke dokumentarne i igrane filmove prikazane na svetskim festivalima, gdje su osvojili više od 40 nagrada. Dobitnik je godišnje nagrade Vladimir Nazor za filmsku umetnost 2018. godine, a iste je godine osvojio i nagradu DOC Allience u Kanu za svoj dugometražni dokumentarni film Srbenka. Ovo ostvarenje je osvojilo i nagradu Srce Sarajeva u kategoriji dokumentarnog filma, a bilo je i kandidat za najbolji dokumentarni film u izboru Evropske filmske akademije.

31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda 150 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.
Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Sponzor - prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

Autor: redportal.rs