Film o logoru Jasenovac završen i nalazi se u montaži 🎥

Čuveni hrvatski filmski režiser Lordan Zafranović održao je sinoć master klas Unutrašnja struktura filma na 52. FEST-u u MTS Dvorani, na kojem je istakao da za njega ne postoji na svetu važnija tema za film od mučnog stradanja u logorima kakav je bio Jasenovac.

Master klas je održan u pratećem programu Fest Pro koji je doživeo drugo izdanje ove godine.

Autor antologijskih filmova Okupacija u 26 slika, Haloa praznik kurvi, Hronika jednog zločina, Pad Italije, Ujed anđela, Večernja zvona, govorio je šta za njega predstavlja film i primetio da se vrlo malo govori o unutrašnjoj strukturi filma, kako mu i glasi ovo sveobuhvatno i sadržajno predavanje.

On je podsetio javnost da je počeo karijeru u amaterskom Kino klubu u vreme bivše Jugoslavije i naglasio da je prisutan u kinematografiji duže od 60 godina (od 1961).

Jugoslovenski i hrvatski reditelj Zafranović je nakon više decenija priprema, završio film Zlatni rez 42. Scenario nekada radnog naziva Đeca Kozare su pisali Arsen Diklić i sam reditelj, a film se realizuje u produkciji Minacord muzičara Željka Joksimovića, Košutnjak film Zorana Jankovića, uz podršku Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Audiovizuelnog centra Republike Srpske.

Film je završen sa snimanjem, a trenutno se nalazi u montaži. Film je meni veliki prijatelj i mi tako idemo zajedno, ja mu postavljam pitanja, dobijam sve odgovore, idemo zajedno u istraživanja, družimo se. Sve što me je zanimalo, ja sam pitao kroz film. Sav sam se pretvorio u film. Mi autori nemamo život kao obični ljudi. Mi smo kao u nekakvoj vojnoj formaciji. Tako sam sa ogromnim naporom snimao novi film koji ima čak 175 glumaca.

Uloge u surovoj ratnoj priči iz miljea stradanja našeg naroda u logoru Jasenovac, igraju: Predrag Miki Manojlović, Anica Dobra, Leon Lučev, Mina Sovtić, Milan Marić, Pavle Mensur, Petar Benčina, Bojan Navojec, Dušanka Stojanović Glid, Rene Bitojarac, Jack Dimić - Željko Dimić, Eva Ras, Milena Vasić, Katarina Radivojević, Gorica Popović, Katarina Gojković, i mnogi drugi.

Autor: tanjug.rs