Datumi vođenja i radionica u novembru su 12, 19. i 26. novembar ⏳

Tokom novembra u Muzeju afričke umetnosti (MAU) biće organizovana autorska i stručna vođenja za kroz prvu taktilnu izložbu Vidi, dodirni, oseti, dok će za decu biti priređena kreativna radionica Kakva je to riba dvodihalica?.

Autorska i stručna vođenja kroz tekuću izložbu, kao i tematska radionica za decu odvijaju se paralelno u okviru programa Nedelja u MAU u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova. Datumi vođenja i radionica u novembru su 12, 19. i 26. novembar ⏳.

Foto: redportal.rs/Marijana Janković

Izložba Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti autorke Milice Josimov nastoji da predmete tradicionalne umetnosti, koji od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto na stalnoj postavci, približi posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno 😎. Odabrano je 15 eksponata iz inicijalne zbirke – predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze, koji će, po završetku izložbe, postati integralni deo stalne postavke MAU.

Izrađene su replike i interpretacije predmeta koje verno prikazuju odabrane originale. Tekstilne tkanine fila naroda Senufo i tkanine naroda Fon iz Benina pretvarali smo u reljefe, prenoseći sve detalje i njihovu različitu teksturu 😎. Skulpture i maske vajane su u proporcijama originala, dok završna obrada omogućava naglašavanje ili pojednostavljivanje detalja, u zavisnosti od čitljivosti samog predmeta. Prikazana su i dva 3D modela antilope i slona koji su u plastici.

Foto: redportal.rs/Marijana Janković

Jedan segment izložbe čine tzv. skriveni predmeti, smešteni u posebne kutije, sa idejom da ih posetioci, nakon dodirivanja, opišu 🧐. Izložbu prate audio-deskripcija, potpisi na Brajevom pismu i legende posebno prilagođene slabovidim osobama, kao i taktilne staze.

U istim terminima u okviru programa Muzeja biće održane i kreativne radionice za decu Kakva je to riba dvodihalica? Napravimo taktilnu sliku!

Inspiracija za dečji kreativni rad Vidi, dodirni, oseti i interpretacija odlivena u gipsu, koja verno prenosi formu, reljefne ukrase i omogućuje taktilni doživljaj predmeta. Prateći novu muzejsku izložbu, radionica za decu Kakva je to riba dvodihalica ima za cilj da podstakne kreativan rad u kojem će čulo dodira i važnost govora biti glavni vidovi zapažanja i izražavanja.

Foto: redportal.rs/Marijana Janković

U uvodnom delu radionice, biće reči o prirodnim odlikama ove neobične, prastare riblje vrste i o simbolici koju ima u kulturama zapadne Afrike 🧐. Zatim će deca osmisliti i napraviti taktilnu sliku sa motivom ribe, koristeći različite teksture papira i druge materijale da dočaraju oblik i odlike kao što su peraja i šare.  

📍 Broj dece na radionicama je ograničen, a prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na: kontakt@mau.rs.

Autor: redportal.rs