Kako bi izgledala Jugoslavija da je ostao živ? 🤔

Na današnji dan 1934. godine u Marseju je izvršen atentat na jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Atentat u Marseju nije prvi koji je izvršen na kralja Aleksandra I, ali je jedini bio uspešan. Prethodno je na Vidovdan 1921. godine komunista Spasoje Stejić bacio bombu na kraljeve kočije, ali atentat nije uspeo. Godinu dana pre atentata u Marseju, pokušaj je i jedan u Zagrebu, takođe bez uspeha.

Kraljev put u Francusku trebalo je da, nakon Balkanskog pakta i Male Antante, dodatno ojača savez protiv rastućeg totalitarizma. Budući da dolazi u prijateljsku zemlju i saveznicu iz Prvog svetskog rata, kralj nije sa sobom poveo odgovarajući broj ljudi za potrebe obezbeđenja, a od toga se odustalo i zbog prevelikih troškova.

IZVOR: YT / British Pathé

Jugoslovenski obaveštajci su uspeli da dođu do saznanja da se atentatori nalaze na tlu Francuske, o čemu je preko jugoslovenskog poslanika Miroslava Spalajkovića obaveštena i francuska vlada. Spalajković je o tome izvestio i kralja uoči iskrcavanja u marsejsku luku, ali je on odgovorio:

Sada je za to isuviše kasno. Moramo se držati programa.

Osim što se kralj nalazio u automobilu sa otvorenim krovom, obezbeđenje je bilo vrlo slabo, što se vidi i na sačuvanim arhivskim snimcima. Bili su to uslovi koji su omogućili Veličku Kerinu (Vladu Černozemski) da se, bez zaustavljanja, približi kraljevom automobilu i iz blizine ispali nekoliko hitaca u kralja, francuskog ministra Luja Bartua i generala Žorža.

Autor: redportal.rs