Čitav vek tražio ponovni put do srpske publike

Na današnji dan 1904. godine u Beogradu je za kralja Srbije krunisan Petar Karađorđević, sin kneza Aleksandra Karađorđevića i unuk vožda Karađorđa.

Iako je na presto došao godinu dana ranije, nakon ubistva poslednjih Obrenovića u Majskom prevratu, ceremonija krunisanja je zakazana za godinu u kojoj se obeležavala 100. godišnjica Prvog srpskog ustanka, kako bi se dodatno ojačao autoritet novog vladara.

Pozivnicu da prisustvuje krunisanju dobio je i Arnold Mjur Vilson, počasni konzul Kraljevine Srbije u Šefildu. U Beograd je došao sa Frenkom Stormom Meteršom, snimateljem Šefild foto kompanije, sa namerom da filmskom kamerom zabeleži krunisanje.

Tako je nastao prvi srpski dokumentarac, čija je premijera održana decembra iste godine u Londonu. U Beogradu je film prikazan 10. aprila 1905. godine u Srpskom narodnom pozorištu, a beogradskoj premijeri prisustvovao je i kralj Petar I sa članovima porodice. Film je gotovo zaboravljen do 1937. godinek, kada ga je otkrio i otkupio diplomata Vojislav Jovanović Marambo i zaveštao ga Srpskoj patrijaršiji. Patrijaršija je kasnije predala original filma Jugoslovenskoj kinoteci.

IZVOR: YT / Minjabuuu

Autor: redportal.rs