Festival traje od 22. do 29. maja ☝🏻

Dugometražni dokumentarni film Topli film, autora Dragana Jovićevića, otvoriće 17. Beldocs, 22. maja 2024. godine.

Topli film je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Topli film pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina. Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, Topli film tematizuje pitanje ukojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma. Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od Život je naš iSofke snimljenih 1948. godine pa sve do Južnog vetra i Kelta u novije vreme. Kroz tu istorijsku vožnju, vode nas dvojica mladih glumaca - Đorđe Mišina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos društva prema onima koji se ponašaju iosećaju drugačije, posebno danas u vremenu opšte homofobije i zatvorenosti. Film počinje upravo medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego što je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljašnjih okolnosti na tretman LGBT+ likova tokom duge istorije ovdašnje kinematografije okosnica Toplog filma.

Foto: Barbara Garčević

Pored Đorđa Mišine i Đorđa Galića, koji su glavni protagonisti filma, za potrebe rekonstrukcije sećanjana brojne filmske naslove u Toplom filmu, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi inovinari. Među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Jovana Markovića, te Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i Miloš Timotijević, kritičari i teoretičari kao što su Nebojša Jovanović i Saša Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković. U Toplom filmu se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir kvir estetike, autor legendarnog filma Bubašinter.

Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa Natašom Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju. Nataša Pavlović, čija je produkcija Pogon glavni producent filma, ujedno je i montažerka Toplog filma, dok su snimatelji bili Nebojša Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor muzike Nenad Jelić, a dizajner zvuka Filip Verkić. Nastanak filma finansijski supodržali Filmski centar Srbije i Slobodan Ranđelović.

IZVOR: YT / BELDOCS - International Documentary Film Festival Belgrade

Sedamnaesto izdanje Beldocs festivala održaće se u periodu od 22. do 29. maja 2024. godine nanekoliko lokacija u Beogradu.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizujepreko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na višeod 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju senovčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže.

Foto: Barbara Garčević

Autor: redportal.rs