Sloboda, izražavanje, misticizam, iznenađenje, sanjanje!

Sašo Popovski je makedonski džez gitarista, kompozitor i profesor muzike. Jedan je od vodećih muzičara na balkanskoj džez sceni. Stvorio je i razvio novi muzički izraz, donoseći orijentalne zvuke koji muzički jezik čine mističnim 🎶. Njegov poslednjI album Fallen Land (SJF Records 2020) multikulturalna je muzika sa 7 numera čistih linija, egzotičnih motiva, zaključenih struktura i bujne mašte 😍.

Sašo je nastupao na nekoliko džez festivala u Evropi (Italija, Rusija, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Mađarska). Radio je sa mnogim poznatim džez umetnicima, uključujući Tonija Kitanovskog, Oskara Salaša, Milča Levijeva, Dejva Vilsona i Gocea Mićanova. Trenutno je šef odseka za džez na Univerzitetu Goce Delčev u Štipu.

U intervjuu za Redportal.rs Sašo nam otkriva na koji način se džez muzika može približiti mlađoj publici, najkreativnije pitanje koje mu je student postavio o muzici, koje putovanje posebno pamti, omiljeni smajli, kao i da li pre bira jednobojne ili šarene čarape 😁.

Foto: redportal.rs/Tatjana Rantasha

Kada se javila ljubav prema muzici i šta te je najviše inspirisalo na tom putu? 🎶🥰

Ne bih mogao tačno i sa sigurnošću da kažem, ali dobro se sećam svog prvog kontakta sa gitarom. Imao sam oko 13 godina, bila je zima u planinarskom domu Kopanki (Bitolj), gde je domar svakodnevno svirao gitaru 🎸. Ovde se pojavila fascinacija, s jedne, i radoznalost, s druge strane. Aktivno sam počeo da sviram sopstvenu gitaru od svoje 14. godine 😍.

Opiši džez u 5 reči.

O, nadao sam se jednostavnijim pitanjima 😁🤣. Sloboda, izražavanje, misticizam, iznenađenje, sanjanje.

Na koji način se džez može približiti mlađoj publici? 🤔

Kroz edukaciju publike, individualna istraživanja, upoznavanje najmlađih u osnovnoj školi o postojanju umetničkog oblika muzike, obavezno uvođenje džez muzike kao posebnog odeljenja u srednje muzičke škole, formiranje nacionalnog izvoza džeza itd. 🎷🎶

Koliko su važne konferencije poput održanog 5. Kontakta u Beogradu za promociju muzike, posebno džeza? 🤔

Rekao bih izuzetno važne! Kontakt je 1. velika konferencija muzičke industrije koja uključuje panel-diskusiju o džez muzici 🎶, koja je dobrodošla. Ovaj naizgled pionirski korak otvorio nam je različite percepcije i proširio vidike za međusobnu saradnju i razmenu između zemalja koje predstavljaju panel, ali i podstakao diskusiju sa publikom koja je došla da pogleda naš panel 😍. Moje subjektivno mišljenje je da smo imali izuzetno uspešan panel, a nadam se da će u bliskoj budućnosti i druge muzičke konferencije slediti primer Kontakta i uključiti tribine džez muzike u svoj program.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Kojom pesmom bi opisao Skoplje, a kojom Beograd? 🎶😍

Pošto sam rodom iz Bitolja, jedina pesma koja mi pada na pamet je „Bitolju, moj zavičaju”, dok me za Beograd vežu divne uspomene iz mladosti. Sa nepunih 19 godina, kao član grupe „Fadž”, nastupao sam u „Pinkiju” u Zemunu, a kompozicija „Red House” Džimija Hendriksa uvek me podseća na moj 1. nastup u Beogradu 🎶🎸.

Najkreativnije pitanje koje ti je postavio neki student o muzici? 😁

Predavanje džez muzike je blagoslov jer je svaki muzičar slobodan da doživi i interpretira džez muziku na svoj i originalan način 🎶. U proteklih 15 godina čuo sam veliki broj kreativnih pitanja koja često postavljaju muzičari koji su došli u fazu samootkrivanja i nalaze se u kontinuiranom istraživačkom procesu.

Koje putovanje posebno pamtiš? 

Moj poslednji koncert u Italiji na festivalu „Musicastrada” – Montopoli, mali grad u Toskani. Magično mesto, fantastična organizacija festivala, originalna scena i topli izvanredni domaćini 🤗.

Foto: redportal.rs/Tatjana Rantasha

Jednobojne ili šarene čarape? 

Ha-ha, šareno u svim mogućim bojama i nijansama 😁! Šareno kao džez, sa posebnim osvrtom na afričku kulturu 😎.

Pivo ili vino? 🥂

U poslednje vreme viski. U malim količinama, naravno 😁!

Koji smajli najviše koristiš? 

Onaj sa naočarima 😎. Izgleda mi nekako kul.

Šta su društvene mreže donele, a šta odnele kada je reč o muzici? 🤔

Što se tiče muzike, promenile su format kroz koji slušamo muziku jer je savremeni način života preko društvenih mreža nalagao da audio-format prati i video-materijal.
Umetnici-muzičari dobili su besplatne veb-stranice (profile) koji imaju ogroman uticaj na razvoj karijere umetnika ako se pravilno koriste.

Omiljena platforma za gledanje filmova? 🎬

Nemam je, ja sam iz generacije koja i dalje skida filmove preko Torenta 😁.

Foto: redportal.rs/Tatjana Rantasha

Koliko je u životu bitna želja? 🤔

Želja je pokretačka snaga. Kada se tome doda ljubav prema određenoj oblasti, onda se rađa radoznalost, koja se, sprovedena kroz životna iskustva, završava stvaranjem 😍.

Poruka za naše slušaoce, čitaoce i gledaoce 👇🏻👇🏻👇🏻

Slušajte moj najnoviji album „Fallen Land” (SJF Records 2020) i radujte se izdanju mog 6. albuma ove jeseni 🎶.

Album možete čuti OVDE.

IZVOR: YT / skopjejazzfest

Autor: redportal.rs / Jovana Radić