Da li znate koja su stara, a koja nova svetska čuda? 😁

Velika piramida u Gizi, Viseći vrtovi iz Vavilona, Artemidin Hram, Statua Zevsa, Mauzolej u Halikarnasu, Kolos sa Rodosa, Faros u Aleksandriji. Ove kultne građevine predstavljaju 7 svetskih čuda starog sveta. Međutim, 2007. godine, više od 100 miliona ljudi je glasalo za 7 svetskih čuda modernog doba. Izdvojili smo neke od zanimljivosti za svako.

1. Kineski zid, Kina

Star je oko 2.700 godina i na njegovoj izgradnji je radilo više od 1.000.000 radnika. Nije u pitanju samo jedan zid, već skup zidova koji su zajedno dugački oko 6.400 kilometara, što ga čini najdužom građevinom na svetu. Napravljen je kako bi čuvao carsku Kinu od Mongola.

Foto: Pixabay.com/nigeluk56

2. Statua Hrista Spasitelja, Rio de Žaneiro, Brazil

Statua kakvu danas poznajemo je značajno različita od originalnog koncepta. Plan arhitekte bio je da Isus Hrist nosi veliki krst u jednoj ruci, a globus u drugoj. Trebalo je čak 9 godina da se izgradi.

Foto: Pixabay.com/guertzen

3. Maču Pikču, Kusko, Peru

Nalazi se na 2.133 metra iznad nivoa mora i predstavlja najposećeniju turističku destinaciju u Peruu. U prevodu, Maču Pikču znači stara planina. U sebi sadrži više od 150 građevina - od kupatila, preko kuća, do hramova. Ovo čudo bilo je poznato samo lokalnom stanovništvu sve do 1911. godine kada je Hiram Bingem, profesor sa Jejla, otkrio ovo mesto.

Foto: Pixabay.com/poswiecie

4. Čičen Ica, Jukatan, Meksiko

OvaJ grad civilizacije Maja, lociran je na meksičkom poluostrvu Jukatan. Star je oko 1.500 godina, a nekada je bio moćan grad, odakle se trgovalo odećom, medom i solju. Predstavljao je politički i ekonomski centar ove civilizacije. Na El Castillo je zabranjeno penjanje zbog očuvanja ove građevine.

Foto: Pixabay.com/Vincent34170

5. Koloseum, Rim, Italija

Sagrađen je između 70. i 80. godine nove ere i korišćen je oko 500. godina. Predstavlja najveći amfiteatar na svetu koji je svojevremeno mogao da primi do 50.000 ljubitelja borbi gladijatora. Broji čak 80 ulaza, a imao je 36 sakrivenih vrata za specijalne efekte. Zemljotresi i lopovi su igrali veliku ulogu u tome kako Koloseum danas izgleda, a skoro 2/3 ove velelepne građevine je u ruševinama.

Foto: Pixabay.com/tuku

6. Tadž Mahal, Agra, Indija

Ovaj mauzolej je izgrađen od strane mogulskog vladara Šaha Džahana. Sagrađen je 1632. godine za šta je bilo potrebno oko 17 godina i 22.000 radnika. Čak 1.000 slonova je prenosilo materijale neophodne za izgradnju Tadž Mahala. Nažalost, brojni dragulji i skupocenosti ukradeni su iz Tadž Mahala od strane britanskih vojnika nakon pobude Indijaca sredino 19. veka.

Foto: Pixabay.com/BlackCamel

7. Drevni grad Petra, Jordan

Ljubitelji Indijane Džonsa i Poslednjeg krstaškog pohoda znaju o čemu se radi. Godine 1985. proglašena je za deo Svetske kulturne baštine. U ovom drevnom gradu nalazi se više od 1.000 grobova, a svojevremeno je bio glavni grad arapskog Nabatejskog carstva.

Foto: Pixabay.com/heidelbergerin

Autor: redportal.rs

#Svetska čuda