Znate li za neke?

Barselona se nalazi  na obalama Mediterana na nekih 120 km od Pirineja i granice sa Francuskom, u dolini koja je okružena morem na istoku, planinskim vencom Sijera de Koljserola na zapadu, na jugu rekom LJobregat, a na severu rekom Besos 😍.

Barselona je jedan od glavnih evropskih ekonomskih i turističkih centara, sa jednom od glavnih mediteranskih luka a aerodrom u Barseloni je drugi po veličini u Španiji 🥰. Grad je takođe i bitna turistička destinacija i ima veoma bogato kulturno i istorijsko nasleđe, od kojih se posebno ističu arhitektonska dela Antonija Gaudija i LJuisa Domeneka i Muntanera, od kojih je UNESKO mnoge proglasio svetskom baštinom.

Neke od zanimljivosti o Barseloni, prema pisanju Magazina Novosti, jesu 👇🏻👇🏻👇🏻

1. Sagrada familija se gradi duže nego što su se gradile egipatske piramide.

2. La Rambla, najpoznatija pešačka avenija u Barseloni, nije jedna ulica, nego se sastoji od njih 5 koje se nastavljaju jedna na drugu. 

3. Peščana plaža Barseloneta, koja se pruža uzduž gradske obave, nastala je veštačkim načinoma napravljena je od peska iz Egipta 

4. Najposećeniji muzej u Barseloni je Muzej fudbalskog kluba Barselona.

5. Vozači iz Barselone poznati su po svom nepredvidivom stilu vožnje. Po statistikama u proseku se dogodi jedna saobraćajna nesreća svaka 3 minuta.

Autor: magazin.novosti.rs