Knjiga po kojoj je snimljen film Čuvari formule

U subotu, 23. septembra, od 20 sati u Kući Đure Jakšića (Skadarska 34) biće održan razgovor o knjizi Slučaj Vinča 📓, po kome je Dragan Bjelogrlić snimio film Čuvari formule 🎬.

Gost tribine Roman na filmu – Čitaj me, gledaj me biće upravo autor knjige Slučaj Vinča, ugledni kardiolog i pisac Goran Milašinović.

Slučaj Vinča je prvi roman o srpskom Černobilju, nesreći u Vinči 1958. godine. U poslepodnevnim satima oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja 😳. Grupa mladih naučnika je prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona… Ubrzo će svi oni oboleti od radijacione bolesti, za koju, naizgled, nema leka. Preostaje jedino da se u pariskom Institutu Kiri obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu. Naravno, ako se prethodno nađe dovoljno građana Pariza koji bi rizikovali život da pokušaju da pomognu potpunim strancima... 😕

Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci 🥺.

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči, Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja.

U kratkom vremenskom periodu, od avgusta do kraja septembra, film koji je rađen po Milašinovićevoj knjizi imao je premijeru u Lokarnu, gde je odneo nagradu Varajati za najbolji film u selekciji Piaca Grande, kao i nagradu Zeleni leopard za film sa najupečatljivijom porukom 🎬. Nakon toga, u Sarajevu na filmskom festivalu doživljava uspeh. A beogradska publika videće ga u novembru.

Autor: redportal.rs