O najpoznatijoj svemirskoj nesreći snimljen čuveni film 🎬

Na današnji dan 1970. godine misija Apolo 13 doživela je nesreću u svemiru.

Apolo 13 bila je svemirska misija lansirana 11. aprila 1970. godine iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi. Zadatak misije bio je sletanje na Mesec, međutim na brodu je došlo do problema. Naime, došlo je do eksplozije koju je pratio nestanak struje.

Da postoji problem, prvi je javio kosmonaut Džek Svajgert, a zatim je za njim komandant misije Džim Lavel izgovorio čuvenu rečenicu:

Hjustone, imamo problem!

Mada su članovi posade najpre verovali da je došlo do udara meteoroida, ispostavilo se da je kratak spoj prouzrokovao eksploziju, curenje kiseonika u svemir i uništenje rezervoara sa gorivom, što je ugrozilo ne samo misiju, već i živote članova posade, te njihov povratak na Zemlju.

IZVOR: YT / NASA

Misija je uspela da obiđe Mesec umesto da se spusti na njega, te se vratila na Zemlju. Brod sa članovima posade spustio se u južni Pacifik i svi su preživeli. Danas su živa dvojica od trojice članova posade.

O ovom događaju je 1995. godine snimljen čuveni film sa Tomom Henksom u glavnom ulozi. Film je osvoji dva Oskara od ukupno sedam nominacija koliko je dobio.

IZVOR: YT / Universal Pictures

Autor: redportal.rs